Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) verandert in 2020

29 januari 2020 (13:38)
Leestijd: 2 minuten

Op 12 november 2019 informeerde minister Wiebes de Tweede Kamer over de uitkomsten van de beleidsevaluatie van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Op 23 december 2019 zijn de wijzigingen ISDE gepubliceerd in de Staatscourant.

De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Via deze subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund.

In 2030 moet iedereen van het gas af en aan het eind van 2020 moet 14% van alle energie in Nederland duurzaam opgewekt worden. Elk jaar verandert er wel iets aan deze landelijke regelingen. Ook komen er elk jaar nieuwe financiële regelingen bij. Wat zijn de belangrijkste veranderingen in 2020?

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Vanaf 2020 verandert de ISDE die huiseigenaren kunnen krijgen voor het duurzaam verwarmen van hun huis. Op die manier wil de overheid het gebruik van gas verminderen.

De ISDE geldt vanaf 2020 niet meer voor biomassaketels en pelletkachels en voor woningen waarvoor de gasaansluitplicht is vervallen. De subsidie kan alleen nog worden aangevraagd voor het aanschaffen van zonneboilers en warmtepompen. Is er voor 2020 een pelletkachel of biomassaketel aangeschaft? Dan komt de huiseigenaar nog in aanmerking voor subsidie. Vanaf 2021 wordt isolatie ook als maatregel toegevoegd aan de ISDE.

Wat gaat er wijzigen per 1 januari 2020?

  1. De subsidie op pelletkachels en biomassaketels vervalt.
  2. De subsidie voor apparaten die worden geplaatst in bouwwerken waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd, vervalt.
  3. Het subsidiebedrag verandert voor kleine warmtepompen die worden gebruikt voor de verwarming van tapwater, zoals warmtepompboilers.

Voor welke warmtepompen geldt de ISDE subsidie?

Een warmtepomp komt in aanmerking voor de ISDE als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, een grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
  • Het verwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket, een productkaart en technische documentatie.
  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.

Je woning verduurzamen biedt financiële voordelen

Verduurzamen lijkt een grote investering, maar uiteindelijk betaalt het zich terug op de energierekening. Ook levert een huis met een hoger energielabel meer op bij de verkoop dan een huis met een lager energielabel. Verduurzamen leidt tot waardevermeerdering en draagt bij aan de doelstellingen van het klimaatakkoord.


Tags: ,

Gecategoriseerd in: Subsidies, Wijzigingen

Misschien ook interessant
Voorzorgsmaatregelen voor het coronavirus met de warmtepomp

Momenteel wordt de wereld geconfronteerd met een pandemie met enorme gevolgen. Het is niet bewezen...

Lees verder
Verschil elektrische warmtepomp en hybride warmtepomp

Het verschil weten tussen een hybride en elektrische warmtepomp? Een elektrische warmtepomp (all-electric) werkt volledig...

Lees verder
Voordelen warmtepomp

We weten inmiddels allemaal dat een warmtepomp voordelen heeft. Ben je van plan om jouw...

Lees verder
Tips huis verduurzamen

Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen? Verwarm je huis duurzaam én eventueel zelfs zonder...

Lees verder