Verschil elektrische warmtepomp en hybride warmtepomp

1 februari 2020 (14:45)
Leestijd: 2 minuten

Het verschil weten tussen een hybride en elektrische warmtepomp? Een elektrische warmtepomp (all-electric) werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met aardgas werkt.

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in een aangename temperatuur om uw woning te verwarmen.

Wat is een elektrische warmtepomp?

Bij een volledig elektrische warmtepomp, ook wel bekend als all-electric warmtepomp, is er geen ketel op gas meer nodig. De volledig elektrische warmtepomp is daarmee dus een duurzaam alternatief en een belangrijke stap naar gasloos wonen. De warmtepomp verwarmt het huis en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken.

Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt hier bruikbare warmte voor het huis van. Naast de warmtepomp is er ook een boiler voor warm tapwater nodig, omdat de warmtepomp niet direct voldoende warm tapwater kan leveren voor bijvoorbeeld een douchebeurt, zoals de CV-ketel dat wel kan.

Wat is het verschil tussen een hybride en elektrische warmtepomp?

Ook moet een deel van de installatie buiten de woning worden geplaatst, waarmee de warmtepomp warmte uit de omgeving kan opnemen. Een all-electric warmtepomp neemt dus wel meer ruimte in dan een ketel.

Voor een volledig elektrische warmtepomp is het van belang dat de woning redelijk goed geïsoleerd is. Ook moet de woning voorzien zijn van een lage temperatuur verwarmingssysteem, bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Lage temperatuur verwarming zorgt er namelijk voor dat de warmtepomp efficiënt kan werken. De laatste tijd komen er overigens steeds meer hoge temperatuur warmtepompen op de markt. Met deze warmtepompen is een overstap naar all-electric makkelijker, maar als de warmtepomp continu op een hoge temperatuur moet leveren dan zal dat waarschijnlijk geen kosten en CO2 besparen.

Wat is het verschil tussen een hybride en elektrische warmtepomp?

Maar wat is nu precies het verschil tussen een hybride en volledig elektrische warmtepomp? Bij een volledig elektrische warmtepomp is er geen ketel op gas meer nodig. Een hybride warmtepomp wordt in combinatie met een HR-ketel gebruikt. Bij een volledig elektrische warmtepomp is er in de woning ruimte nodig voor een boilervat voor warm tapwater. Gebrek aan ruimte voor een boilervat kan een reden zijn om te kiezen voor een hybride warmtepomp.

Ook wanneer er geen lagetemperatuurverwarming aanwezig is of wanneer de woning niet goed warm te krijgen is met alleen lagetemperatuurverwarming is een hybride warmtepomp een prima alternatief. De HR-ketel kan dan op de momenten dat het nodig is bijspringen om de woning te verwarmen.


Tags: , ,

Gecategoriseerd in: Warmtepompen

Misschien ook interessant
Voorzorgsmaatregelen voor het coronavirus met de warmtepomp

Momenteel wordt de wereld geconfronteerd met een pandemie met enorme gevolgen. Het is niet bewezen...

Lees verder
Verschil elektrische warmtepomp en hybride warmtepomp

Het verschil weten tussen een hybride en elektrische warmtepomp? Een elektrische warmtepomp (all-electric) werkt volledig...

Lees verder
Voordelen warmtepomp

We weten inmiddels allemaal dat een warmtepomp voordelen heeft. Ben je van plan om jouw...

Lees verder
Tips huis verduurzamen

Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen? Verwarm je huis duurzaam én eventueel zelfs zonder...

Lees verder