Warmtepomp aanschaffen en laten installeren

Leestijd: 4 minuten

Ben je van plan om een warmtepomp te kopen? Er zijn in Nederland veel verschillende warmtepompen beschikbaar. Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant.

Elk soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs. De werking van de warmtepompen verschilt ook. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

Er is een subsidie beschikbaar om de kosten van een warmtepomp te verlagen en de terugverdientijd te verkorten. Deze subsidie heet de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt je woning en zorgt voor warm water. Het haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Dit doet hij heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt hij 2 tot 5 kWh warmte.

Een warmtepomp vervangt de ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. De pomp heeft stroom nodig om te functioneren, hierdoor neemt je elektriciteitsverbruik dus wel toe. Echter neemt het gasverbruik flink af of daalt zelfs tot nul. Goed voor het milieu.

Waar moet je opletten bij installatie

Een warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingensysteem gevuld met een speciale vloeistof. Uiteindelijk is het de compressor die zorgt voor de opwarming, omdat hij een gas samenperst waardoor de temperatuur in de compressor stijgt.

Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet. Daarnaast moet het systeem ook afgestemd worden op de andere installaties in de woning, zoals het ventilatiesysteem, een eventuele zonneboiler, een piekketel etc. Een installateur of fabrikant helpt je daarbij en houdt bij de installatie onder andere rekening met een goede afstemming tussen:

  • Een goede afstemming tussen de bron en warmtepomp. De bron moet warmte kunnen winnen die de warmtepomp nodig heeft. Een goede afstemming draagt bij aan een hoog rendement.
  • Een warmtepomp levert warm water voor de verwarming. Het afgiftesysteem in de woning, bijvoorbeeld de vloerverwarming of radiatoren, moet geschikt zijn voor de lagere temperaturen die door de warmtepomp worden geleverd. Als de warmtepomp ook warm tapwater maakt, is een warm waterboiler nodig.
  • Een goede balans tussen de warmtevraag van de woning en de warmtepomp? De woning moet goed geïsoleerd zijn, anders is het lastig voor de warmtepomp om aan de warmtevraag te voldoen (vergeet ook niet de ventilatie in de woning).

Welke soorten warmtepompen zijn er?

In Nederland zijn er verschillende soorten warmtepompen beschikbaar om jouw woning op een duurzame manier te verwarmen. Elke situatie is weer verschillend en vraagt om een andere soort.

Er zijn 3 soorten warmtepompen:

  • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
  • Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
  • Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.

Waar een warmtepomp kopen

Wanneer je weet welke warmtepomp je nodig hebt volgt de installatie. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

Waar moet je opletten bij installatie

Om de kwaliteit van de installatie te borgen heeft de overheid bepaald dat bij de installatie van warmtepompen in de meeste gevallen certificering vereist is. Voor warmtepompen die gebruikmaken van bodemenergie heeft de overheid nog aanvullende certificering vereist.

Bij bepaalde warmtepompen is certificering van de installateur overigens niet vereist. Ook kan het zo zijn dat een subsidieregeling een certificering als voorwaarde stelt. Raadpleeg hiervoor altijd de subsidieverstrekker.

Hoelang duurt de installatie?

De installatie van een hybride warmtepomp neemt ongeveer een halve tot hele dag in beslag. De installatie van een elektrische warmtepomp neemt over het algemeen wat langer in beslag, omdat naast de warmtepomp een warm waterboiler geplaatst moet worden.

Wanneer de warmtepomp gebruikmaakt van warmte uit de bodem of grondwater, is er vaak meer tijd nodig. Omdat de installatie voor een deel ondergronds geplaatst wordt, kun je een flinke ingreep rondom de woning verwachten. De installatie van een warmtepomp in de bodem als deze neemt al snel een aantal dagen in beslag. Voor het plaatsten van dit systeem moet vaak melding worden gemaakt bij de gemeente.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Hoe lang het duurt om een investering terug te verdienen heet de terugverdientijd. De terugverdientijd van de warmtepomp wordt geschat tussen de 7 en 15 jaar, dit is wel afhankelijk van de soort warmtepomp.

Gemiddeld werd er bij de lancering van de warmtepompen op de markt aangegeven dat ze over een terugverdientijd beschikken van tussen de 7 en 15 jaar. Door de jaren heen is er evenwel heel wat veranderd. Warmtepompen zijn iets voordeliger geworden, je kan er subsidies voor aanvragen en bovendien is de energieprijs ieder jaar opnieuw verder gestegen. Al deze verschillende invloeden zorgen er voor dat je veelal een aantal jaar van de terugverdientijd af kan halen.

De kosten van een warmtepomp

Wanneer je een warmtepomp wilt gaan kopen wil je uiteraard weten wat de kosten hiervan zijn. Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Elk soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs.

Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

Misschien ook interessant
Voorzorgsmaatregelen voor het coronavirus met de warmtepomp

Momenteel wordt de wereld geconfronteerd met een pandemie met enorme gevolgen. Het is niet bewezen...

Lees verder
Verschil elektrische warmtepomp en hybride warmtepomp

Het verschil weten tussen een hybride en elektrische warmtepomp? Een elektrische warmtepomp (all-electric) werkt volledig...

Lees verder
Voordelen warmtepomp

We weten inmiddels allemaal dat een warmtepomp voordelen heeft. Ben je van plan om jouw...

Lees verder
Tips huis verduurzamen

Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen? Verwarm je huis duurzaam én eventueel zelfs zonder...

Lees verder