Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

Leestijd: 4 minuten

Steeds meer huizen in Nederland hebben een warmtepomp en die aantallen stijgen nog steeds. Een warmtepomp kan jouw woning duurzaam verwarmen en is ook nog eens goed voor het milieu. Benieuwd naar de kosten van een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt je woning en zorgt voor warm water. Het haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Dit doet hij heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt hij 2 tot 5 kWh warmte.

Een warmtepomp vervangt de ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. De pomp heeft stroom nodig om te functioneren, hierdoor neemt je elektriciteitsverbruik dus wel toe. Echter neemt het gasverbruik flink af of daalt zelfs tot nul. Goed voor het milieu.

Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

Wat zijn nou precies de kosten van een warmtepomp? Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus veel verschillende warmtepompen beschikbaar. Elk soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs.

Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

Soort warmtepompKosten
Warmtepomp met bodembronv.a. €15.000
Warmtepomp met waterbronv.a. €15.000
Warmtepomp met luchtbron€4.000 – €8.000
Hybride warmtepomp€5.000 – €7.000
Ventilatiewarmtepomp€2.500 – €4.700

De bedragen zijn een inschatting en exclusief eventuele subsidies (inclusief installatiekosten).

Wat kost een warmtepomp met bodembron?

Bij een warmtepomp met als bron de bodem (aardwarmtepomp) hangt de prijs af van het systeem wat in de grond wordt geplaatst. Bij de installatie wordt meestal diep geboord, wat met een speciale boorinstallatie moet gebeuren. Het rendement van deze soort warmtepomp is wel hoger.

Wat kost een warmtepomp met waterbron?

Omdat er voor een warmtepomp met waterbron diepe putten gegraven moeten worden, wat arbeidsintensief is, is de prijs vrij hoog.

Het rendement van geothermische warmtepompen ligt daarentegen vrij hoog, waardoor je op lange termijn toch flink kunt besparen op de energiekosten.

Wat kost een warmtepomp met luchtbron?

Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of uit ventilatielucht. Bij buitenlucht wordt er zowel een buitendeel als een binnendeel geplaatst. Bij ventilatielucht is het gehele systeem binnen. Het grote voordeel aan een warmtepomp met luchtbron is dat de installatie minder ingrijpend is dan een geothermisch systeem. Er hoeven immers geen graafwerken te gebeuren, waardoor de installatiekosten tot een minimum kunnen worden beperkt.

Wat kost een warmtepomp met hybride warmtepomp?

Bij een hybride warmtepomp zijn de benodigde aanpassingen in de woning vaak minder ingrijpend dan bij de andere warmtepompen. De hybride warmtepomp kan daarom ook vaak goed worden toegepast in een bestaande woning.

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

De installatie van een ventilatiewarmtepomp is vrij simpel en niet heel ingrijpend. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox en de investering van een ventilatiewarmtepomp is relatief laag.

Wat levert een warmtepomp op?

Een warmtepomp is goed voor het milieu én de portemonnee. De gemiddelde kosten van een warmtepomp zijn aanzienlijk lager dan een CV-ketel op gas.

In de aanschaf is een warmtepomp wel hoger, maar dat wordt ook steeds minder nu een warmtepomp steeds bekender wordt. Daarnaast zijn er diverse subsidieregelingen beschikbaar om de aanschaf van een warmtepomp te vergemakkelijken. Hoe groot het uiteindelijke voordeel is van een warmtepompinstallatie hangt af van de installatie zelf, maar zeker ook van de woning, de isolatiegraad en het gedrag van de gebruikers.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Hoe lang het duurt om een investering terug te verdienen heet de terugverdientijd.

De terugverdientijd van de warmtepomp wordt geschat tussen de 7 en 15 jaar, dit is wel afhankelijk van de soort warmtepomp.

Gemiddeld werd er bij de lancering van de warmtepompen op de markt aangegeven dat ze over een terugverdientijd beschikken van tussen de 7 en 15 jaar. Door de jaren heen is er evenwel heel wat veranderd. Warmtepompen zijn iets voordeliger geworden, je kan er subsidies voor aanvragen en bovendien is de energieprijs ieder jaar opnieuw verder gestegen. Al deze verschillende invloeden zorgen er voor dat je veelal een aantal jaar van de terugverdientijd af kan halen.

Wat is een elektrische warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in een aangename temperatuur om jouw woning te verwarmen. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met aardgas werkt. Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een volledige of all electric warmtepomp genoemd. Een volledige warmtepomp zorgt voor verwarming en beschikt over een voorraadvat voor warm water.

Zijn er subsidies voor een warmtepomp?

Wanneer je er voor kiest om een warmtepomp te kopen is het altijd interessant om te kijken welke subsidies er op dat ogenblik voor handen zijn. Op moment van schrijven is het mogelijk om een maximale subsidie te verkrijgen van €2.500. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort warmtepomp.

In ieder geval, door het aanvragen van de mogelijke subsidies is het mogelijk om er voor te zorgen dat jouw investering in een warmtepomp een behoorlijk stuk voordeliger uitvalt en dat is altijd mooi meegenomen. Het is verstandig om de actuele subsidies goed te bekijken voordat je een warmtepomp aanschaft.

Misschien ook interessant
Voorzorgsmaatregelen voor het coronavirus met de warmtepomp

Momenteel wordt de wereld geconfronteerd met een pandemie met enorme gevolgen. Het is niet bewezen...

Lees verder
Verschil elektrische warmtepomp en hybride warmtepomp

Het verschil weten tussen een hybride en elektrische warmtepomp? Een elektrische warmtepomp (all-electric) werkt volledig...

Lees verder
Voordelen warmtepomp

We weten inmiddels allemaal dat een warmtepomp voordelen heeft. Ben je van plan om jouw...

Lees verder
Tips huis verduurzamen

Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen? Verwarm je huis duurzaam én eventueel zelfs zonder...

Lees verder