Ventilatiewarmtepomp slim verduurzamen

Leestijd: 3 minuten

Je huis duurzaam verwarmen met een ventilatiewarmtepomp. Het is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Het gebruikt de warmte uit de ventilatielucht waardoor je energie bespaart.

De meeste woningen die tussen 1975 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch afzuigsysteem voor de ventilatie. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen lucht en brengt die terug in de centrale verwarming. 

Een ventilatiewarmtepomp zorgt voor ventilatie én gebruikt de afgevoerde ventilatielucht tegelijkertijd als warmtebron voor de verwarming en warm tapwater.

De hoeveelheid warmte die een ventilatiewarmtepomp kan leveren wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel (hybride). De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht die naar buiten toe wordt afgevoerd. In woningen na 1975 wordt vaak mechanisch geventileerd. Dat wil zeggen dat de lucht in je woning afgezogen wordt om het binnenklimaat gezond te houden.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Door de woning heen wordt lucht afgezogen en wordt weg geventileerd om overtollig vocht tegen te gaan. Dat is ergens wel zonde, want je ventileert daarmee warme lucht de woning uit. Met een ventilatiewarmtepomp haal je de warmte uit deze ventilatielucht. Die warmte gebruik je vervolgens weer mooi opnieuw om je woning te verwarmen.

Een duurzamere oplossing is dat je de ventilatiebox vervangt door een ventilatiewarmtepomp. Deze ventileert eveneens jouw woning, maar recupereert de warmte uit de naar buiten gestuurde ventilatielucht. Deze warmte wordt vervolgens naar de CV-ketel gevoerd, die het op zijn beurt gebruikt voor de verwarming en het maken van warm tapwater. Een overzicht van de voordelen:

  • Duurzaam alternatief en energiebesparing.
  • Betere energieprestatie en hogere waarde van je woning.
  • Snelle en eenvoudige installatie.
  • De CV-ketel gaat langer mee omdat de warmtepomp het werk deels overneemt.
  • Het zorgt voor voldoende, frisse en gezonde lucht.

De ventilatiewarmtepomp combineert in feite 3 functies: mechanische ventilatie, centrale verwarming en warm water.

Is mijn woning geschikt voor een ventilatiewarmtepomp?

Een warmtepomp die werkt via ventilatielucht is vooral bedoeld voor bestaande woningen die verwarmen via een CV-ketel op aardgas en ventileren volgens ventilatietype C (natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van de ventilatielucht).

Heb je nog een ventilatorbox op wisselstroom (in plaats van gelijkstroom)?

Deze verbruikt veel energie. Als je hem vervangt door een ventilatiewarmtepomp, bespaar je extra veel.

Heeft jouw huis balansventilatie?

Dan kun je géén warmtepomp op ventilatielucht nemen: de warmte uit de ventilatielucht wordt namelijk al gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen.

Is jouw huis na 1974 gebouwd?

Dan is de kans groot dat je een mechanisch ventilatiesysteem hebt en is jouw huis geschikt voor een ventilatiewarmtepomp. Lees meer over de prijs en subsidie op ventilatiewarmtepomp.

Voor deze woningen is dit de meest kostenefficiënte manier om zonder al te veel werk en extra voorzieningen duurzamer te verwarmen. De ventilatiewarmtepomp wordt gewoon ter vervanging van de mechanische ventilatiebox geplaatst en aangesloten op de bestaande ventilatiekanalen en bestaande CV-installatie.

Vanuit energetisch standpunt is het beter om de warmte uit ventilatielucht terug te winnen via balansventilatie. Dit is vooral aan te raden bij nieuwbouwwoningen. Voor bestaande woningen, waar balansventilatie niet altijd in te bouwen valt, is een ventilatiewarmtepomp wel een slim alternatief.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Er zijn 3 soorten warmtepompen:

  • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
  • Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
  • Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.

Hieronder hebben we een greep vragen bedacht en antwoord op gegeven:

Wat zijn de kosten van een ventilatiewarmtepomp?

Wat zijn nou precies de kosten van een warmtepomp? Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus veel verschillende warmtepompen beschikbaar. Elk soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs.

Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

Misschien ook interessant
Voorzorgsmaatregelen voor het coronavirus met de warmtepomp

Momenteel wordt de wereld geconfronteerd met een pandemie met enorme gevolgen. Het is niet bewezen...

Lees verder
Verschil elektrische warmtepomp en hybride warmtepomp

Het verschil weten tussen een hybride en elektrische warmtepomp? Een elektrische warmtepomp (all-electric) werkt volledig...

Lees verder
Voordelen warmtepomp

We weten inmiddels allemaal dat een warmtepomp voordelen heeft. Ben je van plan om jouw...

Lees verder
Tips huis verduurzamen

Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen? Verwarm je huis duurzaam én eventueel zelfs zonder...

Lees verder