Terugverdientijd van een warmtepomp

Leestijd: 3 minuten

Hoe lang het duurt om een investering terug te verdienen heet de terugverdientijd. De terugverdientijd van de warmtepomp wordt geschat tussen de 7 en 15 jaar, dit is wel afhankelijk van de soort warmtepomp.

Gemiddeld werd er bij de lancering van de warmtepompen op de markt aangegeven dat ze over een terugverdientijd beschikken van tussen de 7 en 15 jaar. Door de jaren heen is er evenwel heel wat veranderd. Warmtepompen zijn iets voordeliger geworden, je kan er subsidies voor aanvragen en bovendien is de energieprijs ieder jaar opnieuw verder gestegen. Al deze verschillende invloeden zorgen er voor dat je veelal een aantal jaar van de terugverdientijd af kan halen.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Het grootste voordeel van een warmtepomp is de besparing op jouw energierekening, dit is gunstig voor je maandlasten.

De terugverdientijd van een warmtepomp

Op die manier is het dan ook gemakkelijk om de terugverdienperiode vast te stellen. De gemiddelde terugverdienperiode ligt op dit moment tussen de 7 en 15 jaar. Uiteraard is ook dit afhankelijk van de soort warmtepomp en de hoogte van de subsidie die je kan ontvangen.

Bij de aanschaf van een warmtepomp kies je voor een investering op lange termijn. Dit betekent dat je de investering pas op langere termijn terug gaat verdienen. Goed voor het milieu én de portemonnee.

Hoe staat de warmtepomp ervoor in Nederland?

In het jaar 1995 kwamen er voor het eerst warmtepompen in Nederland. Het werd toen alleen gebruikt omdat er op bepaalde plekken geen aardgas aanwezig was. De warmtepomp bracht toen een oplossing voor hen. In het over grote deel van ons land, waar gewoon aardgas aanwezig was, drong de warmtepomp nog niet door.

De laatste jaren zijn we echter bezig aan een inhaalbeweging. De vraag naar warmtepompen blijft stijgen, mede gesteund door de overheid.  Ook de Europese Unie steunt de verdere groei van warmtepompen. De EU herkent hernieuwbare energiebronnen als lucht en water al een paar jaar als oplossingen in de terugdringing van CO2, waardoor de lidstaten warmtepompen even hard moeten promoten als wind- of zonne-energie. Dit heeft er mede voor gezorgd dat warmtepompen nu een breder publiek bereiken. Daarnaast moet een nieuwbouw woning aan steeds hogere eisen voldoen m.b.t. energie prestatie, de toepassing van een warmtepomp helpt daarbij.

aantal verkochte warmtepompen

U ziet in bovenstaande grafiek dat vooral de verkoop van lucht-water warmtepompen enorm aan het groeien is. Steeds meer huizen in Nederland hebben een warmtepomp en die aantallen stijgen nog steeds.

Een warmtepomp verhoogt de waarde van jouw woning

De komende jaren stappen we steeds meer van de fossiele brandstoffen af. Het is dan ook verstanding om jouw woning toekomstbestending te maken.

Een warmtepomp is een slimme investering om jouw woning meer waarde te geven. En ja, de investering is groter dan die van een nieuwe cv-ketel. En omdat de meeste mensen niet ver in de toekomst durven te kijken, is zo’n grote investering best spannend. Maar wat nou als zo’n investering de komende jaren flink wat voordelen oplevert?

Misschien ook interessant
Voorzorgsmaatregelen voor het coronavirus met de warmtepomp

Momenteel wordt de wereld geconfronteerd met een pandemie met enorme gevolgen. Het is niet bewezen...

Lees verder
Verschil elektrische warmtepomp en hybride warmtepomp

Het verschil weten tussen een hybride en elektrische warmtepomp? Een elektrische warmtepomp (all-electric) werkt volledig...

Lees verder
Voordelen warmtepomp

We weten inmiddels allemaal dat een warmtepomp voordelen heeft. Ben je van plan om jouw...

Lees verder
Tips huis verduurzamen

Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen? Verwarm je huis duurzaam én eventueel zelfs zonder...

Lees verder