Hoe werkt een warmtepomp

Leestijd: 4 minuten

De werking van een warmtepomp is gebaseerd op een natuurkundige principe. Zonder daar al te diep in te duiken, legt deze pagina op een simpele manier uit hoe een warmtepomp werkt.

Steeds meer huizen in Nederland hebben een warmtepomp en die aantallen stijgen nog steeds. Denk je na over het aanschaffen van een warmtepomp? In dat geval wil je graag een goed beeld hebben over de werking van een warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt het nou precies? Een warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingensysteem gevuld met een speciale vloeistof. Uiteindelijk is het de compressor die zorgt voor de opwarming, omdat hij een gas samenperst waardoor de temperatuur in de compressor stijgt. De warmtewisselaars en de pomp zorgen ervoor dat de warmte die door de compressor is, gegenereerd opgenomen kan worden en afgegeven aan het verwarmingssysteem in huis.

Werking van een warmtepomp

Afhankelijk van de warmtebron, kan in de praktijk de warmtepomp er op verschillende manieren uit zien. Er is bijna altijd een binnendeel. Deze oogt vaak niet veel anders dan een HR-ketel en kan bij bepaalde types net als de HR-ketel aan de wand gehangen worden.

Een warmtepomp maakt slim gebruik van natuurkundige principes zoals verdampen en condenseren. Bij het verdampen van een vloeistof neemt de warmtepomp warmte op en geeft deze vervolgens vrij bij het condenseren van de vloeistof. Bij deze overdracht van warmte wordt gebruik gemaakt van natuurlijk bronnen van warmte, zoals de buitenlucht, de aarde of een waterbron.

Hieronder in een afbeelding uitgelegd hoe een warmtepomp werkt:

Hoe werkt een warmtepomp

De werking van alle verschillende warmtepompen berust op dezelfde natuurkundige principes, het is alleen de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt, die per type pomp verschilt.

Hoe werkt het proces van een warmtepomp?

Inmiddels weten we al meer over de werking van een warmtepomp, maar hoe verloopt het proces? Een warmtepompinstallatie bestaat uit verschillende onderdelen. Het proces van een warmtepomp verloopt in verschillende fasen die hieronder staat uitgelegd:

  • Fase 1 (onttrekken van de warmte): In de eerste fase wordt er gebruik gemaakt van een vloeistof met een lager kookpunt dan de omgevingstemperatuur. Deze zal uiteindelijk dienst doen als transportmiddel van de warmte. De vloeistof heeft als functie om de warmte aan de buitenlucht te onttrekken, vervolgens zorgt de verdamper er voor dat de vloeistof wordt verdampt.
  • Fase 2 (compressie): Een compressor zal na afloop van bovenstaande fase de verdampte vloeistof samendrukken. Dit zorgt er voor dat de temperatuur van de damp de hoogte in schiet.
  • Fase 3 (afgifte van de warmte): De verzamelde warmte wordt door middel van een condensor terug afgegeven aan het boilervat, wat zorgt dat de damp in het vat wordt afgekoeld. Hierdoor ontstaat condensatie waardoor er een gewone vloeistof ontstaat. Deze vloeistof stroomt daarna terug via het expansieventiel naar de verdamper. Het proces kan dan terug gewoon herbeginnen.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

In Nederland zijn er verschillende soorten warmtepompen beschikbaar om jouw woning op een duurzame manier te verwarmen. Elke situatie is weer verschillend en vraagt om een andere soort.

Er zijn 3 soorten warmtepompen:

  • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
  • Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
  • Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.

Hoeveel kost een warmtepomp?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus veel verschillende warmtepompen beschikbaar. Elk soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs.

Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

De werking hetzelfde als een koelkast?

Een koelkast en een warmtepomp hebben hetzelfde werkingsprincipe, maar het zijn toch verschillende apparaten. Als een ruimte koud moet worden gemaakt, is het een koelkast of airco, als warmte gemaakt moet worden noemen we het een warmtepomp. En als beide belangrijk zijn? Dan noemen we het over het algemeen een warmtepomp.

Goed voor het milieu én de portemonnee

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Met een elektrische warmtepomp wordt hier alleen maar elektriciteit bij gebruikt. Bij een hybride warmtepomp gedeeltelijk, in de meeste keren wordt er geen gas gebruikt.

Jouw op gas gestookte ketel wordt dus gedeeltelijk overbodig (in het geval van een elektrische warmtepomp helemaal). Goed voor het milieu, want gas is een fossiele brandstof die langzaam opraakt. Ook is het goed voor de portemonnee, je gaat namelijk minder gas gebruiken (gas is relatief duur) en meer elektriciteit.

Misschien ook interessant
Voorzorgsmaatregelen voor het coronavirus met de warmtepomp

Momenteel wordt de wereld geconfronteerd met een pandemie met enorme gevolgen. Het is niet bewezen...

Lees verder
Verschil elektrische warmtepomp en hybride warmtepomp

Het verschil weten tussen een hybride en elektrische warmtepomp? Een elektrische warmtepomp (all-electric) werkt volledig...

Lees verder
Voordelen warmtepomp

We weten inmiddels allemaal dat een warmtepomp voordelen heeft. Ben je van plan om jouw...

Lees verder
Tips huis verduurzamen

Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen? Verwarm je huis duurzaam én eventueel zelfs zonder...

Lees verder